Zo zorg je voor een goede nachtrust

Zo zorg je voor een goede nachtrust

arrow-down

Zorg met deze tips voor een goede nachtrust

Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal. Maar wat veel mensen niet weten, is dat slapen minstens zo belangrijk is als eten.

Gezondheidsrisico’s
Wanneer je consequent minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dat zelfs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zo hebben volwassen mensen elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.

Ga maar lekker slapen
Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer te doen aan slaapproblemen. Zo kun je een paar uur voordat je naar bed gaat beter geen koffie, cola, chocolade, thee of ice-tea drinken. De cafeïne die in deze producten zit, heeft vaak meer dan zeven uur nodig om uit je lichaam te verdwijnen. Het advies is om overdag voldoende te bewegen, een warm bad nemen voor het slapengaan en op tijd de computer, tablets en telefoons uit te zetten. Dat kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Feiten en cijfers over slaap
– 63% van de Nederlanders zegt niet tevreden te zijn met de kwaliteit van hun slaap, maar onderneemt geen actie.
– 80% kijkt naar schermen in bed
– 66% drinkt cafeïnehoudende dranken voor het slapengaan
– 68% zegt ’s avonds alcohol te drinken.
– Dat blijkt uit een slaaponderzoek van de Hersenstichting, Trimbos-instituut en IKEA onder 1.228 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Nederlanders slapen doorgaans lang. 10% van de jongvolwassenen (1 jaar) en volwassenen slaapt echter minder dan de aanbevolen hoeveelheid slaap. Slaapgerelateerde klachten, waaronder klachten over slapeloosheid en slechte slaapkwaliteit, komen veel voor, ook bij mensen die voldoende uren slapen. Vrouwen, adolescenten en jongvolwassenen, ouderen, laagopgeleiden en Nederlandse immigranten zijn relatief gevoelig voor slaapstoornissen.

Gevolgen van slecht slapen
Volwassenen die slecht slapen hebben een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekten, beroertes, depressie en dementie. Er zijn aanwijzingen dat slaaptekort bij jongeren geassocieerd is met een verhoogd risico op obesitas, verminderde cognitieve functie en gedragsproblemen. Slecht slapen heeft hoge sociale en economische kosten.

Een goede nachtrust begint overdag. Hier zijn enkele tips:
– Sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend.
– Zorg voor voldoende licht overdag.
– Doe overdag niet of veel dutjes.
– Kies een tijdstip van de dag om oplossingen voor problemen te vinden.
– Beweeg regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapengaan.
– Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapengaan.
– Drink geen alcohol of koffie in de uren voor het slapengaan.
– Gebruik een uur voor het slapengaan om te ontspannen, door te lezen of te mediteren.
– Houd monitoren uit de slaapkamer.
– Biedt een rustige, donkere slaapkamer.