Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Wat doet een slaapcoach en kan het jou helpen?

Heb je weer geen oog dicht gedaan? Kun je in slaap vallen maar word je na een paar uur wakker? Of slaap je genoeg uren maar voel je je uitgeput als je opstaat? We praten er niet elke dag over, maar veel mensen maken zich zorgen over hun slaaproutine. Je hoeft er niet bij te zitten. Je kunt bijvoorbeeld een slaapcoach inhuren. Maar wat doet een slaapcoach precies dat je zelf niet kunt?

Warme melk met honing, een uur voor het slapengaan de telefoon van je gezicht halen, mediteren, geen koffie meer drinken, een nieuw kussen kopen – er zijn talloze dingen die je thuis kunt doen om voor een betere nachtrust te zorgen. Deze dingen zijn gewoon niet voor iedereen weggelegd. Je zou kunnen overwegen om een ​​slaapcoach in te huren. Het komt misschien niet meteen in je op, maar er zijn veel slaapcoaches in Nederland.

 

Heb jij slaapproblemen?

Veel slaapcoaches zijn gespecialiseerd in baby’s en kinderen, maar er zijn ook slaapcoaches voor volwassenen. Weinig of slecht slapen heeft invloed op veel dingen. De Hersenstichting laat zien dat slecht slapen kan leiden tot depressie, dementie, overgewicht, hartaandoeningen en burn-out. Slaapgebrek heeft dus niet alleen invloed op je humeur en dagelijkse activiteiten, maar ook op je algehele gezondheid. Het is dan ook niet gek dat je geholpen wordt door allerlei trainers.

 

Slaapcoach Jeroen

Concreet helpt de slaapcoach om de slaapkwaliteit te verbeteren. Men kan denken aan zowel uren slaap als “de diepte van slaap”. Een coach doet dit door je handige tools aan te reiken om je te helpen omgaan met je slaapstoornis. Je werkt jouw slaapinformatie direct bij. Daarnaast geeft Jeroen jouw advies over hoe je jouw gedrag kunt veranderen om jouw kansen op een goede nachtrust te vergroten.

 

Het is natuurlijk anders dan bijvoorbeeld psychotherapie, omdat je actief moet deelnemen aan iets waar je dan niet actief aan kunt deelnemen. Daarom is het nuttig om te zorgen voor ideale omstandigheden om te slapen, en dit is precies waar de trainer helpt. Misschien verschoon je je lakens niet genoeg, is het beter om voor het slapengaan te douchen dan ’s ochtends, of moet je je nacht anders indelen om de beste persoonlijke slaapomstandigheden te garanderen.

 

Slaaptherapie

Jeroen geeft aan: “Cliënten hebben moeite met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden en niet meer in slaap vallen. Als het drie of meer keer per week gebeurt, drie maanden aanhoudt en overdag een slecht effect heeft, wordt het slapeloosheid of slapeloosheid genoemd. Door slaapgebrek wordt niemand uitgerust wakker en heb je niet genoeg energie voor de dag. Slecht slapen kan op den duur leiden tot gezondheidsrisico’s.’ Hij ziet dat in de praktijk mensen soms vooroordelen hebben over slaaptraining. Maar er is geen gemakkelijke weg of kortere weg naar een blijvende oplossing voor een slechte nachtrust. Beter leren slapen is adaptief en vereist ook inspanningen van de slechte slaper om bijvoorbeeld gewoontes aan te passen. Een slaapcoach kan je daarbij ondersteunen en motiveren.”

 

Ook bij milde slaapstoornissen

Jeroen geeft ook aan dat een slaapcoach zeker niet alleen nuttig is bij slechte slaapstoornissen: “Bij milde slaapstoornissen voorkomt coaching het ontstaan ​​van ernstige slaapstoornissen. Dan hebben mensen genoeg energie om met slecht slapen te beginnen.” Één van de belangrijkste tips voor wie last heeft van slaapstoornissen is dan ook: “Begin met gezonde gewoonten overdag, beperk werkstress, verminder activiteiten in de avond en garandeer goede gewoontes. Daarnaast raadt de expert aan om slaappillen te vermijden. “Het lost het slaapprobleem niet op en maakt het soms zelfs erger. Je kunt slaap niet forceren of beheersen.”

 

“Ons lichaam en brein houden van regelmaat. Gebruik een ritme dat past bij je biologische ritme en je gezins- en werksituatie. Ga naar bed en sta het liefst elke dag op hetzelfde tijdstip op – ook in het weekend en na een slechte nacht.”