Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Tips voor gezonde feestdagen

December is de tijd om te genieten! Vanaf nu draait deze maand voor veel mensen om maar 1 ding: eten.  We weten allemaal dat de meeste kerst lekkernijen niet bepaald gezond zijn. Chocolade, suiker, veel vlees, sauzen en bijzonder veel alcohol. We willen genieten, maar niet aankomen en bovenal gezond blijven. Met deze 8 tips kun je volop genieten van al dat heerlijke eten, en blijf je toch gezond en op gewicht.

 

#1: Wissel af met balansdagen

Een balans dag houdt gewoon in dat je minder eet en je lichaam de kans geeft om de grote hoeveelheid eten te verwerken. Je doel is om op de balansdag minder calorieën binnen te krijgen zodat je een beetje compenseert met de dag ervoor. Bijvoorbeeld: ontbijt licht, je hebt niet veel nodig omdat je eigenlijk nog vol zit en eet groenten & fruit. Ontbijt met fruit en lunch met een salade van groenten.

 

#2: Sla hapjes af

Je hoeft niet alles te eten wat je neus passeert. Ben je aan het borrelen voor het kerstdiner? Houdt het dan rustig en stop jezelf niet helemaal vol voordat het diner nog moet beginnen.

 

#3: Doe je best om voldoende groenten binnen te krijgen

In groenten zitten weinig calorieën eb heel veel voedingsstoffen. Start dus met groente, geniet hiervan en schep daarna pas wat andere lekkernijen op zoals brood, vlees, rijst of aardappelen.

 

#4: Wissel af met een alcoholvrije dag

We weten allemaal dat alcohol geen gunstige uitwerking heeft op ons lichaam. Daarom is het slim om in deze periode regelmatig een alcoholvrij dagje in te lassen. Gister te veel wijn op? Drink vandaag dan geen alcohol en veel water & (kruiden) thee.

 

#5: Stop als je vol zit

Voel dat je verzadigd bent! Stop dan met eten. En stop bij voorkeur met lastig verteerbaas voedsel, zoals vlees. Houd het gewoon voor gezien en besef dat je hebt genoten van het heerlijke eten. Nog meer eten heeft waarschijnlijk een lichamelijk prijs.

 

#6: Eet rustig en geniet van je eten

Kies voor kwaliteit en niet op de hoeveelheid wat je kan eten. Geniet en neem de tijd om te proeven. Wanneer je te snel eet, heb je niet op tijd door dat je vol zit. Ook heb je niet echt kunnen genieten, dit is zonde van het uitgebreide kerstdiner.

 

#7: Gebruik groenten of fruit als decoratie

Kun je nooit van die heerlijke chocolade afblijven? Zet het dan ook niet neer. Sterker nog, haal het niet in huis. Fruit en groenten zijn er in de mooiste kleuren en dus perfect als decoratie tijdens de brunch of het diner.

 

#8: Kies voor een dagje groen

Je hebt niet iedere dag vlees nodig, zeker niet als je gister al veel vlees hebt gegeten. Kies voor een dag zonder vlees en ga voor plantaardige maaltijden. Op deze manier krijg je ontzettend veel voedingsstoffen binnen en geef je tegelijkertijd je stofwisseling een beetje rust.