Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Gezonde tips van Personal Trainer Pamela

Personal Trainer Pamela werkt zelf ook vaak aan haar goede voornemens. Niet alleen om zich fit en gezond te voelen, maar ook om altijd een doel voor ogen te hebben. Ze geeft tips waar zij de afgelopen tijd veel aan heeft gehad om zich fijner te voelen.

Een alcoholvrije maand

De maand januari staat meestal in het teken van dry january, maar wij pakken hem graag aan in de maand februari, of trekken hem zelfs door vanaf januari. Natuurlijk is het hartstikke gezellig om een borreltje te doen en een glaasje wijn te drinken, maar wij vinden dat alcohol niet gelijk staat aan de hoeveelheid gezelligheid die je kunt hebben. Het verminderen van het alcoholgebruik brengt ook vele gezondheidsvoordelen met zich mee.

Waarschijnlijk val je bijvoorbeeld van alcohol veel sneller in slaap, maar de kwaliteit van jouw slaap is een stuk minder. Iemand die gedronken heeft en wel veel uren geslapen heeft, is een stuk minder uitgerust dan iemand die niet gedronken heeft en hetzelfde aantal uren heeft geslapen. De kwaliteit van de slaap gaat erg achteruit na het drinken van alcohol.

Door een maand of een lange tijd geen alcohol te drinken, ervaar je de volgende voordelen:

  • Beter slapen. De kwaliteit van jouw slaap is veel beter;
  • Gewichtsverlies. Een glaasje wijn bevat al snel 120 kcal;
  • Verbetering van de lever;
  • Geen katers en uitdroging;
  • Je voelt je fitter en scherper;
  • Bewuster aanwezig in het hier en nu;
  • Je huid gaat stralen.

 

Elke dag 30 minuten bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert jouw gezondheid op vele manieren. Je hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Bewegen heeft daarnaast een positief effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en vermindert de kans op obesitas. Bovendien blijven je botten langer sterk en werkt je spijsvertering beter. Je voelt je energieker, je kunt je makkelijker ontspannen en daardoor ben je beter bestand tegen stress.

Minstens een halfuurtje per dag bewegen heeft al een gunstig effect op je gezondheid. Voor kinderen en jongeren is dit 60 minuten per dag. Daarbij is het belangrijk dat je 30 minuten aan matige intensiteit beweegt. Je kunt die 30 minuten aan één stuk door bewegen of opsplitsten in twee keer 15 minuten of drie keer 10 minuten.

Of je nu kiest voor matig intensief bewegen of intensiever sporten hangt af van je persoonlijke doelstelling. Wil je kilootjes verliezen, kracht trainen of conditie opbouwen, dan kies je beter voor een meer intensieve inspanning.

 

Elke dag 10 minuten meditatie

Het is heerlijk om je dag te starten met 10 minuten mediteren. Je neemt even goed de tijd voor jezelf en bent bewust aanwezig in het hier en nu. Er zijn verschillende apps waar je een meditatie aan kunt zetten. Zelf blijf ik altijd lekker liggen of zitten in bed. Regelmatig de tijd nemen om te mediteren brengt veel meer dan alleen ontspanning. Het zorgt voor betere slaap, meer focus, minder angst en minder stress.