Hoogtetraining inzetten als herstel bij medische klachten

Hoogtetraining inzetten als herstel bij medische klachten

arrow-down

Hoogtetraining inzetten als herstel bij medische klachten

Hoogtetraining wil zeggen dat training plaatsvindt op hoogte. Het is te vergelijken met trainen en sporten in de bergen. In berglucht zit minder zuurstof dan op zeeniveau. Dit is normaal 20.9% zuurstof en als we naar een hoogte gaan van 2500 tot 3000 meter is dat rond de 15.5%.

De werking is eenvoudig. Je ademt lucht in met minder zuurstof waardoor het lichaam wordt geprikkeld. In de nieren bevinden zich gevoelige cellen die op het zuurstoftekort reageren en stimuleren de aanmaak van rode bloedcellen.

Tijdens hoogtetraining profiteert het hele lichaam van het verbeterde zuurstofverbruik. Zowel in de sport als voor mensen met medische problemen, zoals hart- en vaataandoeningen, COPD, luchtwegaandoeningen, COVID-19 of diabetes.

TOEPASSINGEN HOOGTETRAINING

Hoogtetraining is een belangrijke toepassing in de sport en vooral bij topsporters erg populair vanwege de verbetering van conditie en het positieve effect op prestatie.

– Berg- & Wintersporters.
– Astma en COPD patiĆ«nten.
– Mensen die fit & slank willen blijven.
– Mensen met diabetes of overgewicht.
– Acclimatisatie & preventie hoogteziekte.

HOOGTETRAINING ALS ONDERDEEL VAN MEDISCH VERANTWOORD BEWEGEN

Hoogtetraining helpt bij het verminderen of verhelpen van medische klachten, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht. Daarnaast heeft het verscheidende effecten en voordelen op:

– Verbetering van conditie, prestatie en uithoudingsvermogen.
– Controle bloedsuiker en vetten.
– Sneller herstel na training.
– Betere gewicht controle.
– Verbetering vetverbranding.
– Verlagen bloeddruk en cholesterol.
– Minder risico op hart- en vaatziekten.
– Verbeterde stofwisseling.
– Bescherming hart tegen zuurstoftekort.
– Verbeterde longfunctie bij luchtwegaandoeningen.
– Herstel COVID-19.

POSITIEVE EFFECTEN VAN HOOGTETRAINING

In de hoogte bevat de lucht een lager zuurstofpercentage. Door het gehele lichaam hieraan bloot te stellen, moet het zich aanpassen aan een relatief zuurstoftekort. Het lichaam past zich aan door meer rode bloedcellen aan te maken om het zuurstoftransport in het lichaam te kunnen behouden.

De verhoogde rode bloedcelwaarde en verhoogde zuurstoftransport mogelijkheden blijven enige tijd aanwezig, ook nadat je de hoogtekamer verlaat. Het verbeterde zuurstoftransport geeft een betere energievoorziening en daardoor een verbeterde prestatie.

Er zijn aanwijzingen gevonden voor betere spieraanpassingen, betere pH regulatie en mitochondriale functie. Rode bloedcellen binden zuurstofcellen waardoor het zuurstoftransport verhoogt. Hierbij verhoogt ook de zuurstofopname in spieren en organen. De doorbloeding van de spieren versterkt en daarnaast verbetert het ook de stofwisseling.