Zo zorg je voor ontspanning

Zo zorg je voor ontspanning

arrow-down

Hoe houd je jouw hersenen gezond? | Brain Awareness Week

Wist je dat stress eigenlijk heel nuttig kan zijn voor je hersenen? In eerste instantie denk je waarschijnlijk dat stress niet heel goed voor je is, zeker niet voor de hersenen. Maar niets is minder waar. Stress is eigenlijk heel nuttig. Gezonde stress is bijvoorbeeld de spanning die je voelt bij een optreden, examen, presentatie, sollicitatiegesprek of afrijden. Het zorgt voor focus, energie en het prikkelt je lichaam en geest. Af en toe een beetje stress is dus helemaal niet zo erg. Gezonde stress heet dat.

Maar geef je hersenen wel voldoende rust en ruimte om te herstellen, anders kunnen je hersenen minder goed functioneren en wordt de stress een ongezonde factor. Daarom is het belangrijk om goed te ontspannen. Hoe doe je dat, ontspannen?

Hoe ontspan je?
– Met de hond te wandelen
– In de sauna te gaan
– Een goed boek te lezen
– Lekker kokkerellen in de keuken
– Een theetje op de bank.

Ontspanning en gezondheid zit hem niet alleen in het fysiek, maar ook in de hersenen. Vandaar ook de naam van onze partner; JPT Body & Mind. Een gezond brein is niet vanzelfsprekend. Gelukkig kun je zelf wel veel doen om de hersenen zo gezond mogelijk te houden.

Met onderstaande tips kun je al veel doen om jouw hersenen gezond te houden. Zelf vind ik nummer 5 de belangrijkste!

1. Slaap goed
Als je slaapt, zijn de hersenen zichzelf aan het herstellen. Een goede nachtrust garandeert dat je de emoties van de dag goed kunt verwerken en onthoudt wat je gedurende de dag hebt geleerd.

2. Beweeg voldoende
Beweging verbetert je geheugen, je slaapt er beter door en je vermindert stress. Daarnaast vermindert beweging de kans op hersenziekten zoals dementie, depressie en de ziekte van Parkinson. Je hoeft echt niet elke dag actief te sporten om je hersenen gezond te houden. Een dagelijkse wandeling doet al wonderen.

3. Test de hersenen
Door iets nieuws te doen, zorg je ervoor dat je hersenen nieuwe verbindingen maken. Doe bijvoorbeeld eens een andere sport dan je normaal doet, maak een andere wandeling door het bos of speel een instrument. Zo trigger je je brein goed met hersenoefeningen.

4. Ontspan
Door overmatige stress vergeet je vaker dingen, ben je sneller afgeleid en gevoelig voor negatieve emoties. Je bent prikkelbaar. Dit kan je voorkomen door de hersenen voldoende rust te geven. Dit geeft de hersenen de tijd om te herstellen. Als je het goed doet, ervaar je meer energie en focus.

5. Eet gezond
“Brain-friendly menu” bevat voldoende vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren. Ze zorgen ook voor een goede en snelle communicatie tussen je hersencellen. Eet dus voldoende groente en fruit, soms vette vis en varieer!