Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Hyperbare zuurstoftherapie: werking en voordelen

Adem in, adem uit – iedereen doet het, maar wat als je ademhaling je gezondheid een extra impuls kan geven? Hyperbare zuurstoftherapie, een innovatieve behandeling, creëert deze mogelijkheid precies. Het biedt pure zuurstof in een gecontroleerde, verhoogde drukomgeving voor therapeutische doeleinden.

Onder begeleiding van gespecialiseerde professionals ontdek je hoe je lichaam optimaal kan herstellen en revitaliseren. Het is een therapie die breed ingezet kan worden, van het assisteren bij COPD tot het verlichten van longklachten. De voordelen zijn veelzijdig: betere wondgenezing, symptoomvermindering en zelfs verbeterde levenskwaliteit.

Hoe werkt hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie, een intensieve behandeling waarbij met medische nauwkeurigheid wordt gewerkt aan jouw herstel, is gebaseerd op een simpel maar krachtig principe: door het verhogen van de omgevingsdruk, kan meer zuurstof in het lichaam worden opgenomen. Dit belangrijkste doel helpt om zuurstoftekort in beschadigd weefsel op te heffen, wat essentieel is voor genezing en herstel.

Tijdens de therapie ademen patiënten 100% zuurstof in onder deze verhoogde omgevingsdruk. Het resultaat is dat het lichaam tot wel 12,5 keer zoveel zuurstof in het bloed kan opnemen dan onder normale omstandigheden. Deze omvangrijke toename van zuurstof helpt bij het revitaliseren van weefsels die een tekort hebben, en ondersteunt daarmee de genezing van diverse aandoeningen.

Pure oxygen

Zuurstof is essentieel voor het leven en genezing. Soms hebben we een extra hoeveelheid zuurstof nodig, vooral wanneer we te maken hebben met bepaalde medische aandoeningen. Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) biedt uitkomst bij de behandeling van diverse blessures en ziektes.

Tijdens HBOT ademen patiënten 100% zuurstof in onder hoge druk binnen in een speciale kamer. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat het lichaam tot wel 12,5 keer meer zuurstof kan opnemen dan onder normale luchtdruk. Dit intensiveert het genezingsproces van wonden en verbetert de bestrijding van infecties.

De therapie is met name effectief bij patiënten met chronische wonden, zoals bestralingswonden, diabetische voetwonden, maar ook bij blootstelling aan giftige gassen. Hyperbare zuurstoftherapie wordt uitgevoerd in een speciaal daarvoor bestemde kamer, waarbij de druk geleidelijk wordt verhoogd tot 2,4 bar, wat overeenkomt met de druk 14 meter onder water.

Door deze intensieve behandeling met extra zuurstof kan het lichaam nieuwe bloedvaatjes ontwikkelen en herstelprocessen optimaliseren, wat essentieel is voor een snel en effectief herstel. Jouw welzijn heeft onze aandacht – en zuurstoftherapie kan net dat verschil maken.

Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een geavanceerde behandelmethode die een essentiële rol speelt in de behandeling van verschillende gezondheidsklachten. Door 100% zuurstof in te ademen onder een verhoogde omgevingsdruk, zoals de 2,4 bar in de hyperbare drukcabine, wordt het mogelijk gemaakt om zuurstoftekort in beschadigd weefsel effectief op te heffen. Deze therapie richt zich op een breed scala aan aandoeningen, met name daar waar een tekort aan zuurstof is veroorzaakt door dichtgeslibde haarvaatjes in beschadigde gebieden. Het is een cruciale behandeling voor patiënten met ernstige en complexe wonden zoals diabetische voetwonden, maar ook bij weefselschade door bestraling. Door de zuurstofconcentratie in het lichaam te verhogen, bevordert de therapie herstel en vermindert het complicaties, waardoor de kwaliteit van leven van vele patiënten aanzienlijk kan verbeteren.

COPD

Bij de behandeling van COPD, zijn de richtlijnen van GOLD 2022, ATS en BTS leidend. Deze adviseren het starten van zuurstofsuppletie bij patiënten met ernstige, chronische hypoxemie. Hyperbare zuurstoftherapie kan helpen deze zuurstofniveaus te verhogen en zodoende de symptomen te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren. Bij stabiel, optimaal behandeld COPD wordt zuurstofsuppletie aanbevolen, hoewel het geen toegevoegde waarde heeft bij rokende patiënten door de hechting van koolstofmonoxide aan hemoglobine. De keuze voor zuurstoftherapie moet altijd weloverwogen worden, waarbij pathofysiologische mechanismen en het bestaande wetenschappelijke bewijs nauwkeurig worden afgewogen.

Voordelen van hyperbare zuurstoftherapie

De heilzame effecten van hyperbare zuurstoftherapie worden steeds duidelijker, vooral voor patiënten die lijden aan bepaalde soorten wonden en infecties. Deze intensieve behandeling, waarbij patiënten 100% zuurstof inademen onder een verhoogde atmosferische druk, zorgt voor een substantiële verbetering van zuurstofvoorziening in de weefsels. Deze verhoogde toevoer van zuurstof draagt significant bij aan de genezing van chronische wonden, zoals bestralingswonden en diabetische voetwonden, evenals bij bepaalde infecties zoals die veroorzaakt door blootstelling aan giftige gassen, zoals koolmonoxide. De therapie resulteert in een wel 12,5 keer hogere zuurstofopname in het bloedplasma, wat cruciaal is voor weefsels die een tekort aan zuurstof ervaren. Patiënten met chronische ontstekingen van blaas en darmen ten gevolge van bestraling kunnen ook veel baat hebben bij deze vorm van therapie.

Weefsel genezing

Weefselgenezing is een essentieel proces waarbij het lichaam schade aan de huid, organen en andere weefsels repareert. Dit complexe proces bestaat uit meerdere fasen: hemostase, ontsteking, proliferatie en rijping.

  • Hemostase: Onmiddellijk na een blessure treedt deze fase in werking. Bloedstolling vindt plaats om bloedverlies te stoppen.
  • Ontsteking: Witte bloedcellen stromen naar het beschadigde gebied om infecties te bestrijden en opruimwerkzaamheden te starten.
  • Proliferatie: Nieuwe bloedvaatjes vormen zich, en er ontstaat granulatieweefsel dat de basis vormt voor nieuw weefsel.
  • Rijping: Het nieuwe weefsel verstevigt en de wond trekt samen.

Voor een effectieve weefselgenezing is soms extra ondersteuning nodig, zoals zuurstoftherapie. Deze therapie kan de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes stimuleren en het genezingsproces versnellen, zeker bij chronische wonden of klachten na bestraling. Het is bewezen zinvol bij aandoeningen zoals diabetische voetwonden.

Bij JPT Personal Training & Coaching integreren we deze kennis in onze hyperbare zuurstoftherapie om jouw herstel te optimaliseren. Jouw gezondheid staat centraal in onze aanpak voor een herstelde en versterkte jij.

Verminderen symptonen

Bij JPT Personal Training & Coaching begrijpen we dat jouw gezondheid voorop staat. Deze toewijding zie je terug in de aandacht en expertise die wij bieden, waaronder de veelbelovende hyperbare zuurstoftherapie.

Onderzoek toont aan dat patiënten met post-COVID klachten significante verbetering kunnen ervaren na hyperbare zuurstoftherapie. De symptoomvermindering betreft:

  • Cognitieve klachten
  • Slaapproblemen
  • Verminderde energie
  • Stemmingsklachten

Daarnaast kan hyperbare zuurstoftherapie ook verlichting bieden bij late bestralingsklachten zoals pijn, bloedplassen of niet-genezende wonden.

Hoe werkt het? In een speciale hyperbare kamer wordt de luchtdruk geleidelijk verhoogd naar ongeveer 2,5 atmosfeer, vergelijkbaar met een duik van 15 meter diep. Terwijl je comfortabel zit of ligt, adem je via een masker 100% zuurstof in bij een druk van 2,4 bar. Deze intensieve behandeling stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en verbetert de zuurstoftoevoer naar weefsels.

Het is belangrijk om te weten dat, ondanks de positieve resultaten, hyperbare zuurstoftherapie voor post-COVID klachten momenteel niet wordt vergoed in Nederland.

Laat je bij JPT begeleiden door experts op het gebied van hyperbare geneeskunde en zet een stap naar beter welzijn. Jouw herstel is ons hoofddoel.

Medische indicaties

De toepassing van hyperbare zuurstoftherapie is breed en divers. Enkele specifieke klachten waarbij deze therapie uitkomst biedt zijn:

  • Klachten na bestraling
  • Diabetische voetwonden
  • Chronische botinfectie (osteomyelitis)
  • Acute ischemie
  • Koolmonoxidevergiftiging
  • Duikongevallen/gasembolieën

Voor een volledige genezing en optimaal herstel zijn meerdere behandelingen nodig. De behandelreeks bestaat veelal uit dagelijkse sessies van 6 tot 8 weken, met 30 tot 40 behandelingen die elk circa 1 uur en 50 minuten duren. Een belangrijk voordeel van de hyperbare zuurstoftherapie is dat het de groei van nieuwe bloedvaten kan stimuleren, wat essentieel is voor het genezingsproces. Deze nieuw gevormde bloedvaten blijven bestaan na de behandeling, wat bijdraagt aan langdurig herstel.

Medische indicaties

Bij JPT Personal Training & Coaching begrijpen we dat gezondheid meer omvat dan alleen fitness en voeding. Medische behandelingen zoals hyperbare zuurstoftherapie spelen een cruciale rol bij het bevorderen van herstel voor bepaalde aandoeningen. Hyperbare zuurstoftherapie (vloeibare zuurstof) is een intensieve behandeling die een toevlucht biedt voor patiënten die worstelen met uiteenlopende medische kwesties.

Medische indicaties voor hyperbare zuurstof:

  • Klachten na bestraling: Verminderen van langetermijnschade door bestralingstherapie.
  • Diabetische wonden: Bevorderen van genezing bij diabetische voetwonden.
  • Chronische botinfectie (osteomyelitis): Tegenwerken van infecties die niet reageren op standaardbehandelingen.
  • Acute ischemie: Dringend verbeteren van doorbloeding bij acute bloedsomloopproblemen.
  • Koolmonoxidevergiftiging: Versnellen van zuurstofherstel in het bloed na vergiftiging.
  • Duikongevallen/gasembolieën: Behandelen van effecten van duikongevallen of luchtbellen in de bloedbaan (gasembolieën).

Een dergelijke behandeling vereist toewijding; met dagelijkse sessies gedurende 6 tot 8 weken, en 30 tot 40 behandelingen van elk 1 uur en 50 minuten. Het is een veilige en effectieve optie, erkend door de medische wereld en gedekt door de basisverzekering, gericht op het stimuleren van groei bij nieuwe bloedvaten – een blijvend voordeel voor herstel.

Jouw gezondheid is onze topprioriteit en daarom bieden we bij JPT toegang tot deze zinvolle behandeling, geleid door medische professionals in onze uitgeruste faciliteiten. Voor meer geavanceerde zorg en persoonlijke begeleiding is JPT dé plek voor jouw herstel.