Zo profiteer je als werknemer van actieve medewerkers

Zo profiteer je als werknemer van actieve medewerkers

arrow-down

Werknemers die voor, tijdens of na het werk meer bewegen, hebben een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Actievere werknemers kunnen werkgevers dus veel (financiële) voordelen bieden. Hoe groot zijn deze economische effecten? En hoe stimuleer je medewerkers om meer te bewegen op kantoor of vanuit huis?

Effecten van bewegen op de werkplek

Werknemers die voldoende bewegen hebben een lager ziekterisico dan werknemers die niet of weinig bewegen. Dit vermindert het ziekteverzuim. Wanneer volwassenen bewegingsadviezen opvolgen, hebben ze minder kans op het ontwikkelen van lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, osteoporose, nek- en rugklachten en colon- en borstkanker. Wetenschappelijke studies tonen ook aan dat verhoogde fysieke activiteit positieve effecten heeft op de geestelijke gezondheid, waaronder verminderde werk-gerelateerde stress.

De productiviteit van actievere werknemers is hoger. Dit kan worden verklaard door een betere concentratie en een betere conditie wanneer mensen de richtlijnen voor beweging volgen. De gezondheid van werknemers komt tot uiting in een betere productiviteit door een effectieve besteding van de werktijd. Sporten in de juiste omgeving kan ook helpen bij het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden, zoals verantwoordelijkheids- en leiderschapsvaardigheden, waardoor mensen productiever worden.

Beweegadviezen

De beweegadviezen van de Gezondheidsraad laten zien hoeveel beweging iemand nodig heeft om fit te zijn. Hier zijn tips voor volwassenen en ouderen: En: Vermijd veel stilzitten!

Hoeveel bewegen medewerkers nu?

Thuiswerken verleidt mensen om minder te bewegen, te stoppen met fietsen of lopen en langer stil te zitten door online lunchbijeenkomsten en werkborrels. We zijn meer gaan fietsen voor de recreatie, maar dat weegt niet op tegen de gemiddeld verloren fietskilometers naar werk, school, onderdak, sport of hobby. Niet alleen bewegen mensen te weinig, velen zitten ook te lang stil. Ze brengen gemiddeld 8,9 uur van hun dag zittend door. In het weekend zitten Nederlanders anderhalf uur minder per dag dan doordeweeks. Dankzij de mogelijkheden om meer te bewegen op het werk en minder te zitten tijdens het werken, lijkt de werkplek een ideale omgeving om lichamelijke activiteit te bevorderen.

Hoeveel kan ik als werkgever per jaar sparen?

Werkgevers hebben baat bij economisch actievere werknemers, aangezien sport en beweging een positieve rol kunnen spelen in de productiviteit en het terugdringen van het ziekteverzuim. Het is nog onduidelijk hoeveel de werkgevers financieel profiteren. Het effect van (beweeg)interventies loont zich pas na lange tijd en kan sterk verschillen van medewerker tot medewerker.

Een werknemer die de bewegingsadviezen nog steeds niet opvolgt en elke dag gaat sporten, kan een productiviteitsverhoging van 1,5% tot 3% behalen, dat wil zeggen 3,5 tot 7 extra werkdagen per jaar. Vermindering van werkdagen van 0,5-1 dagen naar 1,3 dagen per jaar. Dankzij een hogere productiviteit (€ 5.000 – € 12.000) en een lager ziekteverzuim (€ 1.000 – € 3.000) bespaar je 6.000 – € 15.000 over de levensduur van een werknemer van 25-5 jaar. Deze besparing bedraagt ​​975 euro per werknemer per jaar. Dankzij de productiviteitsstijging (1.6
7 euro) en het terugdringen van het ziekteverzuim (312 euro) realiseer je een besparing van 1.959 euro per werknemer per jaar (mits de arbeidsproductiviteit gemiddeld 30 euro per uur en 1.830 werkuren bedraagt).

Tips voor werkgevers

Als werkgever kun je de volgende tips gebruiken om sporten en bewegen bij werknemers te stimuleren:
– Stimuleer bewegen voor en na het werk
– Maak fietsen en lopen naar het werk aantrekkelijker dan autorijden.
– Bevorder beweging tijdens de werkdag op kantoor
– Bevorder “kennis” en deelt geschikte routes.
– Laat voldoende beweging in het thuiswerken integreren