Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Wat voor invloed heeft stress op hart- en vaatziekten?

Naast het kiezen voor de juiste voeding en het letten op een gezonde levensstijl, is het belangrijk om goed naar jezelf te luisteren en voor jezelf te zorgen, om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Bij hoge stress is de kans op hart- en vaatziekten namelijk groter.

De maatschappij vraagt (te) veel van ons.

We willen de beste zijn in ons werk en in het dagelijks leven. Dat wil onder andere zeggen: je wilt die toffe collega zijn die vrolijk is, altijd open staat voor advies en perfect werk aflevert. Je wilt een goede relatie; een leuk sociaal leven; dagelijks sporten; zelf koken – want: gezonder; je wilt er zijn voor je familie en voor die ene vriendin waar je eigenlijk niet zoveel mee hebt, maar die jóu knetter hard nodig heeft… je moet… je wilt… je zult… En je doet het ook nog allemaal. Je wilt niks missen. Jeetje, je doet het toch maar weer. De keerzijde hiervan heet stress. Welke invloed heeft het op je gezondheid om zo vaak in de fight or flight-modus te staan? Vergroot het je risico op hart- en vaatziekten?

Zoek je naar tips om het risico op hart- en vaatziekten te downgraden, dan stuit je al snel op dat één van de manieren is dat je jouw stress moet verlagen. Ook de Hartstichting wijst erop dat je het risico op hart- en vaatziekten kunt verkleinen door langdurige en hevige kortdurende stress te voorkomen. Zij maken onderscheid tussen gezonde en ongezonde stress. Die ongezonde stress ontstaat doordat je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen.

Je krijgt dan te maken met een versnelde hartslag en ademhaling, vermoeidheid en een gebrek aan energie, veel of juist weinig eetlust, hoofdpijn en/of spierpijn. Daarnaast kun je ook last hebben van zweten, slaapstoornissen, hoge bloeddruk en duizeligheid. Niet helemaal waar je op zit te wachten. Wij raden daarom ook aan om bij hoge stress of één van bovenstaande punten, de mindfulness cursus te volgen bij Petra (mindfulness coach).

 

Mindfulness cursus

Met Mindfulness, oftewel gedachte-training, krijg je inzicht in emoties, leeg je je hoofd en zorg je voor een meer ontspannen en kwalitatieve manier van leven. Tijdens de Mindfulness cursus leer je onder andere:

– Te leven in het hier en nu.
– Waar te nemen wat er in je omgeving gebeurt en te luisteren naar de signalen van je lichaam.
– Open staan voor gedachtes en gevoelens die opkomen, maar oordeel niet.
– Gedachten te accepteren en je aandacht daarna weer te richten op je lichaam en ademhaling.
– Te genieten van de waardevolle momenten in het leven.