Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Wat doet een maand geen alcohol drinken met je gezondheid?

De maand januari loopt ten einde, en daarmee ook Dry January, een initiatief waarbij velen ervoor kiezen om de hele maand geen alcohol te drinken. Dit jaar hebben ruim honderdduizend mensen meegedaan aan deze pittige, maar mooie uitdaging. Wat zijn de voordelen van een maand geen alcohol drinken, en is het iets voor jou?

Bewust gezonder leven

Het initiatief speelt in op de groeiende trend van gezondheidsbewustzijn. Mensen zijn tegenwoordig meer bezig met wat ze consumeren, en het niet drinken van alcohol wordt gezien als een interessant experiment om bewustwording te creëren over drinkgewoonten. Een maand zonder alcohol leidt tot fysieke, mentale en sociale voordelen. Het bewust leren weigeren in sociale situaties kan bijvoorbeeld leiden tot een gevoel van fitheid, betere slaap en mentale kracht.

Het bewustzijn dat alcohol overal aanwezig is en vaak als sociaal verwacht gedrag wordt beschouwd, komt tijdens Dry January naar voren. Dry January lijkt deelnemers de vrijheid terug te geven om zelf te kiezen wat en hoeveel ze drinken. Uit verschillende enquêtes blijkt dat 70 procent van de deelnemers 30 procent minder drinkt dan voorheen, en ongeveer 6 procent zelfs volledig gestopt is met drinken. Het benadrukt het belang van sociale druk en hoe het doorbreken ervan op lange termijn tot minder drinken kan leiden.

Overweeg jij de uitdaging aan te gaan en een maand lang geen alcohol te drinken tijdens Dry January?

Alcohol wordt gezien als iets schadelijks voor zowel lichaam als geest, waarbij het organen beschadigt en ziektes kan veroorzaken. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik stress en zelfs depressie veroorzaken. Genoeg redenen om een maand lang de drank te laten staan.

Deelnemers aan eerdere edities van Dry January merkten binnen deze periode al positieve veranderingen. Ze hadden een verbeterde slaap en verhoogde energieniveaus.

Een maand zonder alcohol kan de nog veel meer voordelen met zich meebrengen:

1. Besparingen: Je bespaart geld door geen alcohol te kopen.
2. Gewichtsverlies: Je kunt afvallen, aangezien alcohol vaak calorieën bevat.
3. Huidverbetering: Je huid kan er gezonder en stralender uitzien.
4. Gevoel van succes: Deelname geeft je een sterk gevoel van succes.
5. Bewijs van zelfbeheersing: Je bewijst aan jezelf en anderen dat je zonder alcohol kunt.
6. Verbeterde concentratie: Zonder alcohol kun je je mogelijk beter concentreren.
7. Algehele gezondheidsverbetering.

Minder buikvet en cholesterol

Na een maand geen alcohol geef je de lever rust en kan het zich herstellen. Het glucose-gehalte in het bloed daalt waardoor buikvet afneemt en het cholesterolgehalte daalt. Het is ook goed voor het brein: mensen slapen veel beter, voelen zich in het algemeen veel fitter en alerter.

Maar kan dit niet bereikt worden met minder alcohol drinken? Experts geven aan dat daar minimaal 28 a 30 dagen voor nodig is om een gewoonte af te leren en dat een druppel drinken daar geen positief effect aan heeft.