Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Sinaasappelsap: lekker, maar niet per se gezond?

Een glas verse sinaasappelsap bij het ontbijt: het lijkt een gezond begin van de dag. Maar is dat wel zo? In dit blogartikel bespreken we de keerzijde van sinaasappelsap en leggen we uit waarom het niet per se de gezondste keuze is.

Suikerbommetje

Een glas sinaasappelsap (200 ml) bevat al snel 4,5 suikerklontjes. Dat is evenveel als in een glas cola! Te veel suiker kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en tandbederf. De fructose in sinaasappelsap wordt door de lever omgezet in vet, wat kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte en vetopslag rond de buik.

Verloren vezels

Bij het persen van sinaasappelsap gaan de vezels verloren. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Ze zorgen ervoor dat je bloedsuiker geleidelijker stijgt na het eten, wat helpt om pieken en dalen te voorkomen. Vezels bevorderen ook de darmgezondheid door de groei van goede bacteriƫn te stimuleren.

Zuur aanval

Sinaasappelsap is erg zuur. Dit kan leiden tot tanderosie en maagklachten. Het zuur in sinaasappelsap kan het glazuur op je tanden aantasten, waardoor je tanden gevoeliger worden. Het kan ook maagklachten veroorzaken, zoals brandend maagzuur en misselijkheid.

Is sinaasappelsap dan helemaal slecht?

Nee, sinaasappelsap is niet per se slecht. Het bevat vitamine C, kalium en andere voedingsstoffen. Het kan ook een handige manier zijn om je dagelijkse fruitinname te verhogen.

Maar er zijn wel enkele belangrijke kanttekeningen:

  • Sinaasappelsap bevat veel suiker. Dit kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en tandbederf.
  • Sinaasappelsap bevat weinig vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel.
  • Sinaasappelsap is zuur. Dit kan leiden tot tanderosie en maagklachten.