John Waser

John Waser

arrow-down

John Waser

Ondernemen is topsport
In maart van dit jaar ben ik 57 geworden, een leeftijd waarop je “vroeger” met de VUT kon. De VUT bestaat inmiddels al lang niet meer en de leeftijd waarop ik kan stoppen met werken is eerder 70 dan 67-en-een-beetje. Het zette mij wel aan het denken: op deze wijze nog meer dan tien jaar doorgaan is geen optie, dan ben ik opgebrand voordat ik de eindstreep haal.

Ik heb een eigen bedrijf en verhuur mijzelf als interim manager aan de (Rijks) overheid. Als er een ICT probleem is of een afdeling of divisie minder presteert, fungeer ik tijdelijk als manager. Het lukt me altijd om een afdeling of project/programma weer op gang te brengen. Dat gaat niet vanzelf: iedere nieuwe opdracht start met veel inspanning in tijd en energie en zorgt voor behoorlijke hoofdpijn. Na een jaar, anderhalf jaar bikkelen heb ik de uitdaging opgelost en kan ik op zoek naar een nieuwe klant of afdeling. Het is mooi werk, dat mooier wordt naarmate ik ouder en meer ervaren ben, maar het blijft pittig.

Veel stress
In 2021 bestaat mijn BV Theodorik al 25 jaar uit goede en minder goede tijden. Veel lol maar ook veel stress en vaak te hard gewerkt. 2020 was een rampjaar voor mij privé en zakelijk, verandering noodzakelijk. Ik wilde sporten en aan mijn gezondheid werken. Wéér een abonnement op de sportschool nemen en nooit gaan is niet een oplossing… Ik ben (dus) gaan zoeken naar privé les om op gang te komen.

Na een korte zoektocht op internet ben ik uitgekomen bij JPT Personal Training & Coaching, waar ik rap een afspraak had. Jeroen nam mij een aantal testen af, waarbij duidelijk was dat mijn conditie matig was. Ik werd gekoppeld aan personal trainster en voedingscoach Monique, een zeer ervaren personal trainster en ook heel veel kennis en kunde heeft over voeding, hormonen en suppletie.

De rest is geschiedenis;
ik ben met Monique aan de slag gegaan en de nadruk ligt (voor mij) niet zozeer op conditietraining, maar veel meer op een juiste houding, soepelheid en evenwicht. Dit blijkt – voor mij- van groter belang dan uithoudingsvermogen. Zonder kramp en/of stijve nek achter de computer zitten verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk!

Ik stap iedere week in de koelkast: Cryotherapie. Ik sta dan 3 minuten in -110 tot -140 graden. Ik merk dat mijn weerstand hierdoor aanzienlijk verbetert en ik vrijwel geen last meer heb van depressies. Het duurt maar een kwartier (met uit- en aankleden) en het kan voor- en of na mijn training of even tussendoor wanneer het mij uitkomt.

Het bewegen helpt!
Ik zit beter in mijn vel en mijn hoofd is leger. Ik kan een trap oplopen zonder buiten adem te zijn én een lange dag maken, zonder uitgeput te zijn of spierpijn te hebben in nek of schouders. Erg fijn om dit te beleven. Door bewust met mijn lijf bezig te zijn, werd het vanzelfsprekend tijd om ook naar mijn voedingspatroon te kijken: deze was voor verbetering vatbaar. Monique helpt om stukje-bij-beetje ook hier een verandering in te zetten.

Eérst een gezond ontbijt, dan de lunch
Ik zondig nog wel af en toe, maar ben me ervan bewust en doe daar wat mee. Personal training inplannen kan gelukkig heel praktisch. Iedere week maak ik met Monique een afspraak, ze is de stok achter de deur die ik nodig heb. Indien ik hier kort voor of na een (video) werkoverleg heb, neem ik een laptop mee om te kunnen vergaderen. Als er bij mijn opdrachtgever iets uit de hand loopt, kan ik vanuit de JPT Studio direct contact opnemen en -indien nodig- een overleg inplannen (in één van de mooie ruimtes) en voeren. De gastvrijheid van de medewerkers van JPT is geweldig: er is altijd wel een plek om snel een overleg te kunnen voeren, óók als dit een vertrouwelijk overleg is.

Ik ben nog steeds 57 jaar en een Olympische god ga ik niet meer worden, dat hoeft ook niet. Ik merk dat ik door het sporten bewuster met mijn lichaam en geest omga. De cryotherapie en het voedingsadvies versterken dit. Ik zie mijn verblijf bij JPT niet eens als cadeau voor mijzelf, maar als een investering in mijzelf als professional, vergelijkbaar met een training of seminar. Het is niet goedkoop, maar goed besteed geld: ik heb weer energie en scherpte voor mijn werk. Voor een ondernemer onmisbaar!

Mijn advies aan collega managers ondernemers is een goed voornemen voor 2022 om te zetten in actie. Maak personal training & coaching een vast onderdeel van je routines. Laat je begeleiden naar een betere gezondheid en gun de professional in jezelf minder stress, méér energie, meer ontspanning en méér scherpte.