Eet jij voldoende vezels op een dag?

Eet jij voldoende vezels op een dag?

arrow-down

Vezels zijn belangrijke stoffen voor het lichaam, gebrek aan vezels kan de gezondheid schaden. Vezel is een onverteerbaar koolhydraat dat van nature voorkomt in plantaardig voedsel zoals fruit en groenten, volle granen zoals volkoren brood, havermout, pasta en crackers, peulvruchten, noten en zaden, aardappelen en bruine rijst. Hieronder lees je welk effect vezels hebben op ons lichaam, waarom het belangrijk is om voldoende vezels binnen te krijgen en hoe je er voor moet zorgen.

Het belang van voldoende vezels

Er zijn verschillende soorten vezels die kunnen worden onderverdeeld in oplosbare en onoplosbare vezels. Bacteriën breken oplosbare vezels in de dikke darm af en fungeren als voedsel voor goede bacteriën en cellen in de darm. Hierdoor bevordert vezels een goed immuunsysteem omdat goede bacteriën het immuunsysteem ondersteunen.

Onoplosbare vezels worden niet afgebroken of afgebroken in de darm. Ze blijven intact en kunnen vocht opnemen. Als gevolg hiervan vergroten ze het volume van de ontlasting en houden ze deze elastisch. Het is belangrijk voor een goede stoelgang. Daarnaast heeft vezels een cholesterolverlagend effect*. Vezel zorgt ook voor een langer vol gevoel, omdat het langzamer door het lichaam beweegt dan andere voedingsstoffen. Het kan je helpen om op gewicht te blijven.

Tekenen dat je niet genoeg vezels binnenkrijgt

Een gezonde voeding moet voldoende vezels bevatten. Een persoon heeft ongeveer 3o gram vezels per dag nodig. Het algemene advies is om 1,2 gram vezels per 1000 calorieën te eten. Een groot deel van de Nederlanders krijgt echter niet genoeg vezels binnen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zien of je genoeg vezels binnenkrijgt.

Ongemak tijdens de ontlasting

Onoplosbare vezels houden vocht vast en houden zo de massa in de darm elastisch en zorgen voor een goede doorstroming en zachte ontlasting. Als je niet genoeg vezels binnenkrijgt, kan je ontlasting hard en droog worden en ophopen in jouw darmen. Dit maakt het moeilijk of onmogelijk om naar het toilet te gaan.

Verhoogd cholesterol

Je leest dat vezels en cholesterol met elkaar verbonden zijn. Terwijl de vezels door het lichaam gaan, blijft de cholesterol er als het ware aan plakken, en zo verlaat een deel van de cholesterol het lichaam. Als het lichaam niet genoeg vezels heeft, kan het cholesterol toenemen.

Je hebt een snellere eetlust

Vezels verlengen het verzadigingsgevoel. Heb je vaak honger na een maaltijd? Dan kan het een teken zijn dat je te weinig vezels binnenkrijgt.
Vezels zijn een zeer belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en hebben een positief effect op de gezondheid. Gebrek aan vezels kan verschillende ongemakken veroorzaken. Zorg dus voor een gezonde voeding met voldoende vezelrijke producten zoals groenten, fruit, aardappelen, vezels, noten, zaden en volle granen.

Wil je hulp in de juiste voeding? Maak dan een afspraak met onze voedingscoach Monique!