Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Daling bewegend Nederland, vooral onder jongeren

Uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders in toenemende mate onvoldoende bewegen, vooral onder jongvolwassenen is er een daling in fietsen en wandelen waar te nemen.

Sinds het jaar 2020 voldoet een afnemend aantal Nederlanders aan de beweegrichtlijnen, die aangeven dat minstens 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen minimaal is voor een goede gezondheid. Het afgelopen jaar voldeed slechts 44,3 procent aan deze richtlijn, wat aangeeft dat de algehele beweegactiviteit afneemt.

Jongeren en hoger opgeleiden

Met name jongeren, jongvolwassenen, en hoger opgeleiden laten een afname zien in hun beweegpatroon. Het RIVM heeft cijfers voor en na de coronaperiode vergeleken, waaruit blijkt dat deze groepen minder zijn gaan fietsen naar werk en school, evenals in hun vrije tijd. Voor jongvolwassenen tussen de achttien en dertig jaar geldt dat zij ook minder zijn gaan wandelen, waarbij de afname het meest significant is.

Deze ontwikkeling baart het RIVM zorgen, aangezien deze groepen ook het grootste aantal uren per dag zittend doorbrengen. Onvoldoende beweging en overmatig zitten zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, en vroegtijdig overlijden.

Tips van specialist Miranda

Het is belangrijk dat hier stappen worden gezet. JPT moedigt nogmaals aan om gemiddeld 2 a 3 keer per week 60 minuten intensief te sporten en specialist Miranda geeft tips:

  1. Loop elke middag tussen de lunch een blokje om. 20 minuten maken al het verschil!
  2. Parkeer je auto wat verder van werk of pak natuurlijk gewoon lekker de fiets.
  3. Loop na het avondeten nog een rondje in het bos met de hond. frisse lucht zorgt voor erna voor een goede nachtrust.
  4. Zoek sportmaatjes op en plan een vast tijdstip in de week om actief bezig te zijn.