Blogs van JPT

Blogs van JPT

Met meer dan 20 specialisten, ieder ervaren in hun eigen vakgebied, brengen we je graag op de hoogte van de laatste tips rondom een gezonde levensstijl. Heb je vragen aan onze experts? Neem contact met ons op!

arrow-down

Wat is intermittent fasting?

Geen dieet, maar een doeltreffende manier om gewicht te verliezen. Bij intermittent fasting wissel je korte periodes van eten af met periodes van vasten. Meestal gaat dit om 16 uur vasten en 8 uur om bijvoorbeeld 3 grotere maaltijden te eten.

Het zegt dus helemaal niets over het soort eten dat je mag eten. Alleen over wannéér je mag eten. Er zijn verschillende manieren om te vasten. Je kunt bijvoorbeeld het ontbijt overslaan, waardoor je pas begint met eten vanaf 12.00 uur. Als jij echt een ochtendmens bent, kun je ook vroeg beginnen met eten en ’s avond een langere tijd vasten.

‘Je gaat je energieker voelen en zit snel beter in je vel”

 

Veel water drinken en de juiste voedingssupplementen nemen

Ondanks het feit dat er een aantal uur per dag gevast wordt, is het wel belangrijk voldoende water te drinken en de juiste supplementen te nemen, zoals: Magnesium, Vitamine D3, Multivitamines, Vitamine C en Omega 3. Deze zijn ter aanvulling op een gezonde levensstijl en geven jouw lichaam een extra boost, zeker aan te raden tijdens het nastreven van een gezonde levensstijl.

Waarom vasten goed voor je is

Het woord vasten wordt ook wel detoxen genoemd. Door te vasten maakt het lichaam zich vrij van afvalstoffen. En dat levert op den duur meer energie op. Je lichaam gaat vetten omzetten in energie. De insulinespiegel en de bloedsuikerspiegel dalen, terwijl het groeihormoon toeneemt.

Het is makkelijk vol te houden

Een fijn idee aan Intermittent fasting, is het niet hoeven inplannen van maaltijden. Je eet automatisch minder omdat je minder tijd per dag aan eten hoeft te denken. Het is een snelle manier om gewicht te verliezen. De tijd dat je jouw voedingsinname kunt verbranden zonder te eten, is langer. Tevens ervaar je een minder opgeblazen gevoel omdat jouw lichaam niet om de 1,5 uur voedsel binnenkrijgt. Je suikerspiegel blijft hierdoor geleidelijk laag en hierbij ervaar je ook rust in de hormonen en organen.

 

Voordelen intermittent fasting

Naast het feit dat vasten kan bijdragen aan bescherming tegen ziektes, zoals diabetes, alzheimer en hartaandoeningen, helpt het ook erg goed bij mensen die moeilijk kunnen afvallen.

Om eten te verweken geeft je lichaam insuline af. Als je de gehele dag door aan het eten bent, is jouw lichaam continue bezig om dit af te geven. Je cellen worden hier op een gegeven moment ongevoelig voor en het insulineniveau raakt uit balans. Door te vasten, geef je jouw lichaam af en toe rust, zodat dit weer in balans komt.

Daarnaast kun je Intermittent Fasting toepassen om een kickstart aan jouw dieet te geven. Je valt in een korte tijd veel af, wat erg motiverend werkt. Daarnaast start je met een schone lei, omdat je even laag hebt gezeten met jouw calorie- en koolhydraatinname, dit werkt tevens ook goed voor je darmen. Je kunt hierna definitief veranderingen aanbrengen in jouw voedingspatroon.

 

Af van suikerverslaving

Door te vasten kun je ook van je suikerverslaving afkomen. Voor welke detox-kuur je ook kiest, daar zal in ieder geval geen suiker aan te pas komen! Je lichaam heeft slechts 72 uur nodig om af te kicken van suikers. Besluit je dus een aantal dagen te vasten, dan zal je snel van je suikerverslaving af komen.