Top
 

Blog

Herstel na Corona

Iedereen kent inmiddels wel iemand die corona heeft gehad of misschien ben je zelf besmet geweest. Mensen die corona hebben gehad, houden in sommige gevallen langdurige klachten die kunnen oplopen tot maandenlang. Dat geldt niet alleen voor mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen, maar ook voor mensen die een ‘milde vorm’ hebben ervaren.

Top 5 meest genoemde klachten:

  • Vermoeidheid (87,8%)
  • Kortademigheid of benauwdheid (74,2%)
  • Druk op de borst (45,4%)
  • Hoofdpijn (39,8%)
  • Spierpijn (36,2%)

Bijna alle ex-patiënten zijn het over één ding eens: een corona-infectie maakt moe. De ernst van die vermoeidheid verschilt van een beetje afgemat tot totaal uitgeput. Iedereen die wel eens zware griep heeft gehad, zal het herkennen. Zelfs na een paar ziektedagen voel je je al als een vaatdoek. Niet zo gek, want virussen – en zeker bij COVID-19 – houden nogal huis in je lijf en tasten al je reserves aan. Tegelijkertijd werkt je afweersysteem op volle toeren om de ongewenste indringer zo snel mogelijk te verjagen. Vaak houdt die moeheid nog wel even aan, ook als je weer beter bent. Het is een teken dat je lijf nog steeds moet bijkomen van de strijd tegen de infectie.

Energie-opbouw, beweging én eiwitten vormen de eerste stappen op weg naar lichamelijk herstel. Sommige mensen hebben daarnaast ook psychologische begeleiding nodig om de psychische klappen van de ziekte op te kunnen vangen. Vooral de ervaren (doods-)angst rond de ziekte en het onzekere en grillige verloop ervan, kunnen er flink inhakken.

 

Slappe spieren

Een groot gedeelte van ex-coronapatiënten zijn door de infectie een hoop spiermassa verloren.

Als gezonde mensen een week in bed liggen en helemaal niks doen, verliezen ze al spiermassa. Op een gewone verpleegafdeling kan een patiënt al meerdere kilo’s aan spiermassa verliezen per week, maar op een ic-afdeling is dat nog meer. Als iemand drie weken op de ic heeft gelegen, kan hij/zij wel vijftien kilo aan spieren verliezen. Weg zijn de zo zorgvuldig opgebouwde gespierde benen; op de overgebleven dunne beentjes kost elke stap in het begin moeite.

 

Weer in conditie na corona

Kort samengevat: wanneer je goed ziek bent geweest na het hebben van Corona, kan het een tijd duren voordat je weer helemaal de oude bent. Heb of ken jij iemand die erg verzwakt is of nog klachten heeft zoals kortademigheid en slappe spieren? Onze therapeuten ondersteunen en helpen jou graag hierbij!

 

JPT ondersteunt bij jouw herstel

– De fysiotherapeut maakt een opbouw-schema en zet specifieke trainingen op. Hierbij ligt de focus op het versterken van de spieren en de conditie.

– Een diëtist kan meekijken naar jouw voedingspatroon en maatwerk adviezen geven. Denk aan vitamines die het lichaam te kort komen of de juiste energie halen uit voedsel!

Wil je een afspraak maken bij één van onze fysiotherapeuten? Neem contact met ons op.

Share